wiza do usa z ukWielka Brytania jest objęta programem Visa Waiver od 1988 roku. Wszystkim osobom posiadającym brytyjski paszport program umożliwia podróżowanie do Stanów Zjednoczonych bez konieczności uzyskania wizy. Podróż do USA może trwać do 90 dni bez względu na to czy odbywa się w celach turystycznych czy też biznesowych. Niestety Polacy mieszkający w UK i nie posiadający brytyjskiego obywatelstwa wciąż podlegają obowiązkowi uzyskania wizy przed podróżą. Z pewnością pocieszający jest fakt, że wymagania stawiane aplikantom przez rząd USA nie są wysokie. Ze statystyk prowadzonych przez Departament Stanu USA wynika, że w ubiegłym roku zaledwie 3.99 procent Polaków aplikujących o pozwolenie na podróż otrzymało decyzje odmowne. Jak uzyskać wizę do USA mieszkając w Wielkiej Brytanii? Ile kosztuje wiza do USA? Gdzie znaleźć i jak wypełnić wniosek o wizę do Stanów Zjednoczonych? Jak wygląda proces ubiegania się o wizę do USA w Wielkiej Brytanii? Tego dowiesz się z naszego najnowszego poradnika!

> Przelewy z Wielkiej Brytanii do Polski – kurs funta wyższy nawet o kilka groszy niż w kantorach! Kliknij i sprawdź sam jak korzystnie przelewać funty do Polski! <<

>> UWAGA – ZASADY ODBYWANIA PODRÓŻY DO USA DLA OBYWATELI POLSKI ULEGŁY ZMIANIE OD MOMENTU POWSTANIA TEGO ARTYKUŁU – WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ NA STRONIE AMBASADY USA W POLSCE <<

Masz brytyjski paszport? Do USA możesz lecieć nawet dziś!

Tak jak wspomnieliśmy już na wstępie naszego poradnika – Wielka Brytania jest od wielu lat członkiem programu bezwizowego organizowanego przez rząd Stanów Zjednoczonych. Osoby posiadające brytyjski paszport mają znacznie większą swobodę planując podróż do USA. Wystarczy E-Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty rozpoczęcia podróży oraz posiadanie biletu na samolot w dwie strony. Konieczne jest również wniesienie opłaty na rzecz ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Koszt ESTA jest uzależniony od opcji wybranej przez aplikanta. Standardowy czas przetworzenia wniosku to 48 godzin – wówczas opłata wynosi 29 dolarów. Jeśli chcesz uzyskać potwierdzenie wniesienia opłaty w ciągu 24 godzin, wówczas zapłacisz 59 dolarów. Dostępny jest również serwis ekspresowy (79 dolarów) – czas przetworzenia wniosku to tylko 6 godzin.

Opłata z tytułu ESTA umożliwia wielokrotne odbywanie podróży do USA w ciągu 2 lat od jej wniesienia. Wypełnienie wniosku o ESTA jest bardzo proste i zajmuje około 10 minut. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie ivisa.com/[…]/united-states.

Zniesienie wiz do USA dla Polaków

Polska pozostaje obecnie jednym z niewielu europejskich krajów, których obywatele wciąż muszą posiadać wizy wybierając się w podróż do USA. W ostatnim czasie pojawiają się jednak informacje o możliwości uruchomienia ruchu bezwizowego również dla Polaków. Jednym z warunków przystąpienia do programu Visa Waiver jest spadek liczny odmów wiz turystyczno-biznesowych poniżej poziomu 3 procent. Z informacji amerykańskiego konsulatu wynika, że w ostatnim okresie rozliczeniowym (październik – wrzesień) liczba odmów wyniosła zaledwie 3.99 procent. Tak niski poziom zanotowano po raz pierwszy w historii. Jeszcze w 2012 roku liczba odrzuconych wniosków wynosiła 10.8 procent.

Ponadto polski rząd podpisał w czerwcu bieżącego roku ważną umowę o współpracy z USA na rzecz bezpieczeństwa. Zawężenie współpracy w zakresie wymiany informacji pomiędzy służbami obydwu państw jest jednym z warunków przystąpienia do Visa Waiver Program. Zdaniem ambasadora USA w Polsce zniesienie wiz dla Polaków jest w najbliższym czasie bardzo prawdopodobne. Ciągle nie znamy jednak daty rozpoczęcia ruchu bezwizowego. Na chwilę obecną Polacy wciąż muszą aplikować o wizę wybierając się w podróż do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.

tanie bilety lotnicze do usa z uk

Wiza do USA – rodzaje

Polacy mogą aplikować o wydanie wiz do Stanów Zjednoczonych w kilkudziesięciu kategoriach. Różne rodzaje wiz amerykański rząd przewiduje dla studentów (F,M), nauczycieli (J), członków załóg lotniczych (D) czy też dziennikarzy (I). Najczęściej wnioski są składane jednak w trzech podstawowych kategoriach związanych z turystyką lub biznesem. Wizy tego rodzaju oznaczone są następującymi symbolami.

B1 – wiza biznesowa
B2 – wiza turystyczna lub wyjazd w sprawach medycznych
B1/B2 – wiza biznesowo-turystyczna

Wizy tego rodzaju umożliwiają odbycie podróży do USA trwającej maksymalnie 90 dni. Pełna lista wiz wraz z symbolami jest dostępna w przejrzystej tabeli pod adresem uk.usembassy.gov/visas/visa-directory.

Wiza do USA – wymagania wobec kandydatów

Wymaganie stawiane osobom aplikującym o uzyskanie wizy do Stanów Zjednoczonych nie są wysokie. Dużo łatwiej wymienić czynniki, które mogą spowodować odrzucenie aplikacji. Z pewnością trudność w uzyskaniu wizy będą miały osoby, które wcześniej przebywały w USA nielegalnie, tym bardziej podejmując pracę “na czarno”. Niezbyt dobrze postrzegane są również wnioski osób karanych oraz tych, których rodziny przebywają nielegalnie w Stanach Zjednoczonych. Wniosek może być odrzucony również w przypadku, jeśli konsul uzna, że istnieje duże ryzyko nielegalnego pozostania aplikanta w USA po upływie terminu ważności wydanej wizy.

Podejrzenia wzrastają także, jeśli aplikant nie jest w stanie wykazać wystarczającego związku z krajem obecnego pobytu. Brak stałej pracy czy też aktu własności lub umowy najmu mieszkania to w wielu przypadkach wystarczające przesłanki do odrzucenia wniosku o wydanie wizy. Dyskwalifikujące mogą okazać się również niewystarczające środki finansowe wobec planów wakacyjnych w USA. Warto wspomnieć, że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

Jak złożyć wniosek o wizę do USA w Wielkiej Brytanii?

Aby aplikować o wizę B1/B2 należy wypełnić online wniosek DS-160. Jest on dostępny na stronie amerykańskiej ambasady w Wielkiej Brytanii pod adresem ceac.state.gov/genniv. Po przejściu na stronę należy wskazać miejsce złożenia aplikacji. Jeśli rozmowa ma się odbyć w Wielkiej Brytanii należy wybrać opcję “England, London” oraz ustalić “pytanie bezpieczeństwa”. Po przejściu do aplikacji należy odpowiedzieć skrupulatnie na wszystkie pytania. Wniosek DS-160 składa się z kilku podstron, jednak odpowiedź na większość pytań nie powinna sprawiać problemów. Po wypełnieniu wniosku należy go podpisać online, a wówczas otrzymamy potwierdzenie złożenia aplikacji.

Wniosek o amerykańską wizę DS-160
Wniosek o amerykańską wizę (DS-160) jest bardzo prosty do wypełnienia. Złożenie wniosku odbywa się online. / Źródło: travel.state.gov

Umówienie terminu rozmowy o amerykańską wizę

Każda osoba w wieku od 14 do 79 lat aplikująca o wizę do USA jest zobowiązana do osobistego spotkania w konsulacie/ambasadzie amerykańskiej. To właśnie bezpośrednia rozmowa (“US Visa Interview”) zdecyduje o tym czy otrzymamy wizę do Stanów Zjednoczonych. Zgodnie obecnie obowiązującymi zasadami nie można ustalić terminu spotkania za pośrednictwem maila. Termin rozmowy można jednak zarezerwować online lub dzwoniąc na infolinię. Rezerwacja terminu online możliwa jest pod adresem ais.usvisa-info.com/en-gb. Z kolei telefoniczne biuro obsługi interesantów jest dostępne pod numerem telefonu 02036086998. Infolinia telefoniczna jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 – 19:00. Czas oczekiwania na rozmowę o wizę amerykańską w Londynie to obecnie około 18 dni.

Wskazówka: Aby sprawdzić aktualny czas oczekiwania na rozmowę o wizę amerykańską w Londynie wejdź na stronę travel.state.gov/[…]/wait-times.

Ile kosztuje wiza do USA?

Jeszcze przed rozmową o wizę należy koniecznie wnieść odpowiednią opłatę. Aktualny koszt wizy amerykańskiej to 160 dolarów (B1/B2). Opłatę można wnieść na kilka sposobów, a jej wykonanie jest możliwe podczas rezerwowania terminu rozmowy.

nowy jork statua wolności
Nowy Jork jest jednym z najpopularniejszych kierunków podróży turystów odwiedzających Stany Zjednoczone.

Jak wygląda rozmowa o wizę amerykańską?

Dla większości osób rozmowa w konsulacie/ambasadzie jest jedynie formalnością. Główną zasadą jest odpowiadanie na wszystkie pytania zgodnie z prawdą. Pracownik konsulatu może zapytać m.in. o to do kogo jedziemy, jak długo pracujemy w swoim zawodzie oraz skąd pochodzą fundusze na podróż. Należy być również przygotowanym na pytania o najbliższą rodzinę. Ponadto bardzo często pada pytanie o posiadaniu ubezpieczenia zdrowotnego na czas pobytu w Stanach Zjednoczonych. W internecie można znaleźć wiele informacji o tym jakie są najczęstsze pytania podczas rozmowy o amerykańską wizę (szukaj pod hasłem: “US visa top questions”).

Warto wiedzieć: W USA nie ma odpowiednika brytyjskiego NHS! Każdy turysta musi sam zadbać o odpowiednie ubezpieczenie zdrowotne. W innym przypadku koszty ewentualnego leczenia będą musiały być poniesione z własnej kieszeni!

Jakie dokumenty zabrać na rozmowę o wizę do USA?

Warto pamiętać o tym, aby na spotkanie w konsulacie/ambasadzie zabrać ze sobą:

  • ważny dokument tożsamości,
  • aktualne zdjęcie (wymagane wymiary zdjęcia do wizy amerykańskiej to 51x51mm),
  • wydrukowane potwierdzenie złożenia wniosku DS-160,
  • potwierdzenie wniesienia opłaty za wizę,
  • oryginalny list potwierdzający datę spotkania.

Jaki jest czas oczekiwania na wydanie wizy amerykańskiej po rozmowie w konsulacie?

W większości przypadków informacja o uzyskaniu wizy do Stanów Zjednoczonych zostanie udzielona podczas rozmowy z przedstawicielem amerykańskiego konsulatu. W celu wydania wizy konieczne jest ponadto pobranie odcisków palców. Wiza do USA jest zwykle ważna przez 10 lat. Podczas spotkania otrzymuje się również informację o czasie oczekiwania na dokumenty (zwykle do 5 dni roboczych).

Zielona karta, a wiza turystyczna

Nie należy mylić wizy turystycznej/biznesowej z zieloną kartą. Wiza B1/B2 jest wizą “nie-imigracyjną” (ang. nonimmigrant visa). Tego typu dokument pozwala na legalny pobyt w Stanach Zjednoczonych do 90 dni. Posiadając wizę turystyczną/biznesową nie można jednak podjąć pracy w Stanach Zjednoczonych. Podjęcie zatrudnienia oznaczałoby złamanie zasadach na których przyznano wizę.

Z kolei zielona karta to powszechne określenie Karty Stałego Rezydenta w USA (Permanent Resident Card). Jej uzyskanie jest możliwe jedynie za pośrednictwem loterii organizowanej corocznie przez amerykański rząd (Electronic Diversity Visa Lottery). Wniosek o zieloną kartę USA można złożyć w odpowiednim terminie na stronie dvlottery.state.gov. Zapisy do loterii wizowej do USA są przyjmowane zwykle przed około miesiąc (październik/listopad). Emigracja do USA jest znacznie łatwiejsza z zieloną kartą w kieszeni.

tanie hotele w usa

Wiza do USA z UK

Procedura uzyskania wizy turystycznej/biznesowej do Stanów Zjednoczonych jest stosunkowo prosta. Polacy mogą aplikować o amerykańską wizę nawet w Wielkiej Brytanii. Przy odpowiedniej organizacji pozwolenie na podróż można uzyskać nawet w okresie krótszym niż miesiąc. Przygotowanie wszystkich niezbędnych dokumentów na spotkanie w ambasadzie/konsulacie pozwala na bezproblemowe przejście całej procedury. Szczegółowe informacje na temat wiz do Stanów Zjednoczonych można znaleźć na stronie amerykańskiej ambasady w Londynie pod adresem uk.usembassy.gov/visas.

(mm)

Źródło: U.S. Embassy London

https://i1.wp.com/www.taniabrytania.uk/wp-content/uploads/2020/08/wiza-do-usa-z-uk.jpg?fit=600%2C400&ssl=1https://i1.wp.com/www.taniabrytania.uk/wp-content/uploads/2020/08/wiza-do-usa-z-uk.jpg?resize=300%2C200&ssl=1Mateusz MasłońTurystykaStany Zjednoczone,turystyka,USA,visa,wiza,wiza turystycznaWielka Brytania jest objęta programem Visa Waiver od 1988 roku. Wszystkim osobom posiadającym brytyjski paszport program umożliwia podróżowanie do Stanów Zjednoczonych bez konieczności uzyskania wizy. Podróż do USA może trwać do 90 dni bez względu na to czy odbywa się w celach turystycznych czy też biznesowych. Niestety Polacy mieszkający...Życie i praca w Wielkiej Brytanii - Aktualności, informacje, poradniki - Twój poradnik oszczędzania w UK!